Baanbrekend werk

Ellie Lust, eregast opening Roze Filmdagen.

Al jaren komen we met enkele collega’s vanuit ons Roze in Blauw-team naar de opening van de Roze Filmdagen. En ook daarna zakken we privé nog regelmatig weg in het pluche van het laagdrempelige en gezellige Ketelhuis.


Heerlijk! Film kijken!

Elk jaar wordt me gevraagd wat mijn all time favourite roze film is en elk jaar kom ik daar niet op. En nu weet ik dat wel: “Portrait of a Marriage”. En hoe heb ik daar jarenlang niet aan kunnen denken. Want in mijn vroege roze jaren werd ik ooit eens door vriendinnen gewezen op dit Engelse kostuumdrama, waarin de grote, maar onmogelijke liefde tussen Vita en Violet het onderwerp was. Schitterend. Uitgezonden in de jaren tachtig op toen nog Nederland 3 met enorme kijkcijfers. Helaas besloot schrijver Nigel Nicolson (en de zoon van hoofdrolspeelster Vita) dat het nooit meer uitgezonden mocht worden, omdat hij de BBC-verfilming te erotisch vond.

Heldinnen waren ze. Voor mij wel tenminste. Actrices die zonder terughoudendheid een dergelijke rol durfden te spelen met zeker toen nog zo’n omstreden thema als homoseksualiteit.

Baanbrekend werk verrichtten zij, want hoe mooi is het dat inmiddels in de Bold & the Beautiful (de guilty pleasure van mijn vrouw Boukje) een transvrouw speelt.
Haar voorgangsters zijn mijn vrouwenhelden.
 
Ik wens iedereen ook dit jaar weer een aantal geweldige dagen toe met vele leuke, spannende én liefdevolle roze films .
 
Proud to be your friend.
 
Ellie Lust.