Recordaantal bezoekers 19e Roze Filmdagen 2016

Ruim negenduizend kijkers; stijging van elf procent

AMSTERDAM, 21 maart 2016
De Roze Filmdagen 2016 heeft een recordaantal bezoekers getrokken: ruim negenduizend mensen kwamen kijken naar het Amsterdamse LGBTQ Film Festival. Dat is een stijging van ruim elf procent in vergelijking met vorig jaar.

In 2015 steeg het bezoekersaantal al met vijf procent. Die groei is dit jaar dus verdubbeld: welgeteld 9.249 bezoekers kwamen op de 19e Roze Filmdagen af. “We zijn blij dat de we na de groei van vorig jaar opnieuw meer bezoekers hebben getrokken”, zegt voorzitter Huib Koeleman van de Roze Filmdagen. “We hadden extra voorstellingen in de middag en later op de avond en dat heeft zich uitbetaald.”
Met 70 korte films, 12 documentaires en 38 speelfilms hadden de bezoekers van de 19e Roze Filmdagen meer te kiezen dan ooit. De best bezochte voorstelling was de Nederlandse documentaire Weg van de Kerk; daarin geeft regisseur Robin Vogel een schets van de Amsterdamse Club Church.


Award Night

Tijdens de Award Night op zaterdagavond maakte de Roze Filmdagen de prijswinnaars bekend. De jury riep Desde Allá van de Venezulaanse regisseur Lorenzo Vigas tot beste feature film uit. Beste documentaire was volgens de jury Transit Havana van de Nederlandse regisseur Daniel Abma; een documentaire over transgenders op Cuba. De OUTtv Audience Award voor best feature female ging naar Freeheld van Peter Sollett.


“Veel blije mensen”

Festivaldirecteur Werner Borkes is enthousiast over deze editie van de Roze Filmdagen. “Veel blije mensen, veel mooie films en hoge waarderingen. Het succes is groter dan voorgaande jaren”, vat Borkes de pluspunten samen. “Je merkt dat de films steeds beter worden. Daardoor trekken we nieuwe bezoekers en komen de vaste bezoekers vaker terug om meer films te zien.”

Twintigste editie

Volgend jaar beleeft de Roze Filmdagen de twintigste editie. Een jubileumjaar dus, waarin zal worden teruggekeken op twintig jaar Roze Filmdagen. “We zijn al bezig met plannen om van onze twintigste editie, van 9 tot en met 19 maart 2017, een groot feest te maken”, zegt voorzitter Huib Koeleman.