Roze Filmdagen 2016: Sprankelend, prikkelend en urgent

Meer dan 120 titels wachten op je.

Gay cinema is een breed begrip en kan variëren van documentaires die zich uitsluitend afspelen binnen een gay milieu tot speelfilms waarin seksuele diversiteit een rol vervult. In dit overvolle programma hebben we het allemaal. Het is belangrijk dat de community zichtbaar is. Gezien de stijgende bezoekers aantallen, groeit de behoefte aan films waarmee we ons kunnen identificeren. We willen 'onze' verhalen op het witte doek; we willen 'onze' helden.

Hoogstaande cinematografie en de keuze om onderwerpen ‘anders’ te belichten hebben ook afgelopen jaar een duidelijke verrijking van LGBTQ-films opgeleverd. Het LGBTQ-personage is wel zichtbaarder geworden in de Arthouse film en VOD-televisieseries, maar in mainstream films zijn het vooral ondersteunende karakters. Feit blijft dat het overgrote deel van de films bijna niet te zien zijn anders dan tijdens het festival. Een festival als het onze blijft daarom een noodzaak. Een prettige noodzaak, dat wel.

Dat er binnen de LGBTQ-gemeenschap verhitte discussies ontstaan over hoe 'wij' gerepresenteerd worden, is in basis te begrijpen. Onwetendheid is vaak een slechte raadgever. Mainstream titels zoals Stonewall, The Danish Girl, Freeheld en About Ray werden via social media genadeloos neergesabeld. En dat enkel op basis van een trailer of door de keuze voor een acteur die een rol in de film vervuld.

Bedenk wel dat de films die onder vuur liggen zijn niet per se de maat zijn voor waar de LGBTQ-film staat. De kritiek komt vooral voort uit het feit dat het LGBTQ- publiek niet weet dat zoveel meer is dan een paar Hollywood titels. Afgelopen jaar hebben we bijna 500 films (in alle vormen en maten) de revue hebben laten passeren voor onze selectie. Het festival geeft met zijn keuzes een genuanceerdere representatie weer, maar waar ook de bekritiseerde films deel van uit kunnen maken.

Met de 120 titels die te genieten zijn, vieren we de seksuele diversiteit in al haar facetten. We laten je zwijmelen met romantische drama's en prikkelen je met opwindende verhalen en uitdagende situaties. We laten je op het puntje van je stoel zitten met een spannende whodunit of een thriller, maar we dagen je ook uit door confronterende onderwerpen aan de kaak te stellen.

Prettige voorstelling!

Werner Borkes