Welkom bij de helden-editie van de Roze Filmdagen | Amsterdam LGBTQ Film Festival.

Als je onze poster hebt gezien, weet je het al: helden staan deze negentiende editie centraal.

Waren de LGBTQ’s vroeger de personen met een bijrol die als eersten het loodje legden, nu zijn de rollen omgekeerd. We zijn de hoofdrolspelers en zijn in charge.

We vertonen een breed scala aan films, met dit jaar extra aandacht voor een paar belangrijke thema’s, namelijk hiv, sport en LGBTQ’s met een beperking.

Op de website ‘RU Coming Out’ staat een mooi coming-out verhaal van kanoër Matthew Lister uit Engeland. Een twintigjarige sporter die zich van te dik kind ontwikkelde tot een gespierde sporter van olympisch niveau. Een sporter die kracht heeft geput uit zijn coming out. "I've won numerous titles in the UK and around the world because I have been able to focus on the task in hand rather than using up all of my efforts trying to hide what I am."  Beter presteren door te zijn wie je bent dus.

Een verhaal dat in geen “it gets better’-pakket mag ontbreken. Ook heldhaftig: een documentaire over het grootste gay rugbytoernooi ter wereld, waar ook onze eigen LowLanders in meespelen. En de fraaie documentaire over schoonspringer Greg Louganis, waarin de thema’s sport en hiv samen komen.

Onze filmselectie is breed. Aan de ene kant draaien we in onze reeks ‘desire without limitations’ de strijdbare docu “Yes we fuck!”; over LGBTQ-ers met een beperking die duidelijk maken dat ze ook zin hebben in seks. Maar we draaien ook Stonewall: een film waarom veel te doen is geweest, omdat er sprake zou zijn van geschiedvervalsing. Niet de blonde hoofdrolspeler, maar een Afro-Amerikaanse travestiet gooide de eerste steen. Toch is dit verhaal het waard verteld te worden. Een film over helden die het mogelijk hebben gemaakt dat wij kunnen zijn wie we zijn. Dit zijn de films die we willen vertonen: documentaires, korte films en feature films, waarin trotse verhalen uit de LGBTQ-gemeenschap worden gedeeld.

Rest mij een woord van dank. Allereerst aan alle mensen die het festival mogelijk maken, zoals de grote sponsoren Hivos, We-fashion, ABN AMRO, COC en het Aids Fonds. Ook de jarenlange steun van de adverteerders en de leden maken het weer mogelijk dit festival te organiseren. Last but not least: alle vrijwilligers, van bestuur tot bouwers. Jullie zijn helden. Geniet van het festival!

Huib Koeleman
Voorzitter Roze Filmdagen