STONEWALL

Al voordat hij te zien is geweest veel besproken: Roland Emmerich's kijk op de gebeurtenissen van 1969 in New York.
  • 2016-03-16 21:30:00+01:00
  • Wat Feature
  • Waar Ketelhuis 1
  • Thema's Gay Mix
  • Zet in agenda iCal

OOK: MAANDAG 14 MAART 21.30 UUR

 

VS 2015, 129 min, Roland Emmerich
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
English, Dutch subtitles

 

Het afgelopen jaar was er een aantal LGBTQ-gerelateerde speelfilms die ongezien veel controverse en discussie opriepen. Maar geen enkele zo heftig als Stonewall. Vanaf de lancering van de trailer ging het op social media los.

De film portretteert de gebeurtenissen die uitmonden in de Stonewall Riots die eind juni 1969 plaats vonden in de wijk Greenwich Village in New York City bij de ontruiming van homobar The Stonewall Inn. Die rellen werden een internationale mijlpaal voor de homorechten, en vormden de aanleiding voor de allereerste Gay Pride mars.
Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het publiek van travestieten, transgenders, homoseksuele mannen en lesbische vrouwen terug te vechten.

Deze opstand vormt een scheidslijn in de geschiedenis van de ‘homo’-beweging die nooit eerder in zulke grote aantallen hardhandig weerstand bood.

Misschien was het niet handig om de film Stonewall te noemen. Verwacht geen historisch verantwoorde documentaire, het blijft tenslotte fictie.

Bekijk het voor wat het wel is: een coming of age / coming out verhaal van een jongeman die van het platteland naar de stad trekt en (samen met lotgenoten) opstaat voor gelijke rechten in een tijd die cruciaal bleek in ‘onze’ geschiedenis. Een ode aan hen die voor ons de weg hebben geplaveid en die tot wereldwijde ‘Prides’ hebben geleid.

The fictive plot revolves around the 1969 Stonewall Riots, the violent clash that kicked off the gay rights movement in New York City. Danny Winters, who flees to New York, leaving behind his sister, finds his way to the Stonewall Inn. There he meets Trevor before catching the eye of Ed Murphy, manager of the Stonewall Inn. He colludes with corrupt police and exploits homeless youth. A film about political awakening and coming of age during the days and weeks leading to one of the most pivotal moments in LGBT history.

 

 

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: