12 - 22 maart 2020
Het Ketelhuis
Westergasfabriek
Amsterdam


A DIFFERENT POINT OF VIEW

Voorwoord van Werner Borkes, festival director.

Wij geloven in de kracht van film die onze gemeenschap sterkt en viert, maar ook confronteert.
Waarin je, vaak op onderhoudende wijze, aan het denken wordt gezet, je geraakt wordt en je herkenning en erkenning vindt.

De programmering is divers en internationaal, waarbij veruit het grootste gedeelte uit eenmalige import bestaat; films die anders niet of voorlopig niet te zien zullen zijn. Bij zowel features, documentaires als shorts is de filmische kwaliteit het leidende criterium. Uiteraard moet LHBTQ-thematiek een rol spelen in het verhaal, maar dit kan op vele manieren; diversiteit alom.

Dit jaar zijn er 140 films uit 40 landen geselecteerd, uiteenlopend in genre, stijl, onderwerp en lengte maar allemaal hebben ze de urgentie om op dit festival vertoont te worden.

Direct na een voorgaande editie begint de grote zoektocht naar de allerbeste ‘roze’ cinema. Na heel veel films kijken (ruim 1000 titels passeerden afgelopen jaar de revue) is het gelukt om een programma samen te stellen die de hoogstaande kwaliteit van afgelopen jaar weet te overtreffen.

Nog nooit zagen we zulke rijke, gelaagde personages en prikkelende en aansprekende verhalen binnen de festivalprogrammering. En dan heb ik het over ‘onze’ verhalen en ‘onze’ personages. De ‘roze cinema’ heeft toch een net iets andere kijk op de zaak. Helaas is deze visie of insteek maar zelden te zien, waardoor het bestaan van het festival nog altijd noodzakelijk is.

Extra trots zijn we op het randprogramma wat een bijzondere aanvulling geeft op de cinema die Roze Filmdagen rijk is. Een record aantal filmmakers zal het festival bezoeken waardoor er niet alleen meer Q&A’s zijn, maar ook een aanzet tot een industrie-programma wordt gegeven met paneldiscussies, een masterclass en ronde tafel-gesprekken met betrekking tot (queer) filmmaken.

Daarnaast zijn er nog meer paneldiscussies verbonden aan de thema programma’s en een focus programma voor jongeren. Maar altijd met film als uitgangspunt want dat is en blijft de fantastische basis van ons festival, waardoor ik die 140 geselecteerde filmische verhalen met een geheel eigen kijk op het LHBTQ universum nu eindelijk kan delen.

Prettige voorstelling!

Werner Borkes

Festival Director Roze Filmdagen