FOCUS: NEW HORIZONS - LATIN AMERICA & AFRICA

Roze Filmdagen is een internationaal festival. Dit jaar met extra aandacht voor films uit deze regio's

Roze Filmdagen is een internationaal festival. We laten onze bezoekers graag kennis maken met talentvolle filmmakers uit andere continenten. Ook om te laten zien dat de leefsituatie van LHBTI-ers per land sterk kan verschillen. We vertonen daarom films uit 46 landen! We hebben dit jaar twee focus regio’s: Latijns Amerika en Afrika.

Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika is de situatie wisselend. Zo zijn de rechten van LHBTQ-ers sterk verbeterd en zegt men toleranter te zijn tegenover LHBTQ-gemeenschap. Er lijkt echter een tegenbeweging in opkomst. Ook het geweld tegen de LHBTQ-gemeenschap lijkt te wijzen op het tegendeel. In de films uit de regio’s komen deze verschillen goed tot uiting.

Afrika

Het contrast is op het Afrikaanse continent nog groter. In het conservatieve Kenia loop je als LHBT-er het risico 14 jaar gevangenisstraf te krijgen. Homoseksualiteit is verboden. De film Rafiki was bijvoorbeeld verboden in Kenia, omdat het lesbische relaties zou promoten.
In Zuid-Afrika lijkt de situatie veel beter. Hoewel dit een van de eerste landen ter wereld is waar rechten voor LHBT-ers werden opgenomen in de grondwet is de realiteit anders. Zo braken recent rellen uit toen bleek dat er een LHBT-gerelateerde film over de Xhosa community zou worden getoond. Reden voor ons om films uit beide landen tijdens ons festival te tonen.