FOCUS: MAKING AIDS HISTORY

In Nederland kun je met hiv tegenwoordig gelukkig een prima leven hebben. Op veel plekken in de wereld is dat helaas nog niet zo.

In Nederland kun je met hiv tegenwoordig gelukkig een prima leven hebben.

De levensverwachting van mensen met hiv die worden behandeld is tegenwoordig vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv. En mensen op behandeling kunnen het virus ook niet meer overdragen. Maar helaas krijgen in Nederland elk jaar nog zo’n 700 mensen te horen dat ze hiv hebben. En dat moet naar nul. Daarom moet PrEP – de hiv-preventiepil ook in Nederland nu voor iedereen beschikbaar komen.

Op veel plekken in de wereld is de situatie een stuk grimmiger. Conservatisme en uitsluiting steekt de kop op. Op sommige plekken, zoals Oost-Europa, groeit de epidemie hierdoor razendsnel. LHBT-ers worden hard getroffen hierdoor. Als LGBTQ Film Festival vinden we het belangrijk dat er aandacht is voor aids en hiv. Samen met onze partner het Aidsfonds bieden we daarom deze focus aan.

BUDDIES

Nog altijd zeer indrukwekkende allereerste speelfilm over aids uit 1985 over een buddy en zijn patiënt. Eenmalig te zien digitaal gerestaureerde versie.

MAPPLETHORPE

Leven en werk van de visionaire kunstenaar van zowel expliciete homoseksuele erotiek als bloemen-stillevens, met een indrukwekkende rol van Matt Smith.

1985

Veelgeprezen drama over een jongen die in ten tijde van de aidscrisis zijn religieuze ouders gaat vertellen dat hij homo is.

I WILL SPEAK, I WILL SPEAK!

Onroerende en inspirerende documentaire over de verschillen in levens met hiv in Europa, Zuidoost-Azië, U.S.A., Afrika en Rusland vandaag de dag.

LOOKING FOR CURTIS

Intiem portret waarin de samenstellers van I Will Speak, I Will Speak! 25 jaar na een logeerpartij van een week op zoek gaan naar gastheer Curtis. Hij zou nu een van de langstlevende overlevenden moeten zijn.

ESTIGMA

Leven met een zelfopgelegd stigma kan resulteren in een nachtmerrie-scenario tijdens het daten.