10 - 20 maart 2022 — Het Ketelhuis/Westergasfabriek/Amsterdam & online

WELKOM BIJ DE 25e ROZE FILMDAGEN

Huib Koeleman, voorzitter Roze Filmdagen

Dit is alweer de 25e keer dat de Roze Filmdagen | Amsterdam LGBTQ+ Filmfestival wordt georganiseerd. En daar zijn we heel trots op! We zijn ooit begonnen als kleinschalig vrijwilligersfestival in de alternatieve scene in filmhuis Cavia en later kwam daar De Balie bij. Ik begon in die tijd als bezoeker. Ik herinner me dat ik als een gek heen en weer fietste tussen de locaties om maar niets te hoeven missen. Vooral de vertoningen van korte films, waarbij achter de schermen werd geschakeld tussen video en super 8, staan me nog bij. In die 25 jaar is het festival in kwaliteit en omvang enorm gegroeid. Van een groep vrijwilligers zijn we ontwikkeld naar een professionele staf van medewerkers. In 2019 (het laatste festival voor de lockdown) hadden we meer dan 11.000 bezoekers. Een drukte die je je nu haast niet kunt voorstellen.

Het jubileumjaar is een onzeker jaar. Bij het schrijven van dit voorwoord zijn nog niet alle maatregelen van de regering voor de culturele sector bekend. Dat maakt het organiseren extra complex. Petje af voor het team dat in deze onzekere tijd toch een festival weet neer te zetten. We zullen hopelijk voor een deel in het theater en voor een deel online te zien zijn. We hebben vorig jaar bevestigd gekregen dat online programmeren voordelen heeft: voor mensen die niet fysiek naar het festival kunnen komen is het nu ook mogelijk kwaliteits-LGBTQ+ films te zien. Daarom onderzoeken we, met steun van Hivos, of we blijvend online kunnen programmeren.

Voor mij is dit het laatste festival als voorzitter. Na acht jaar draag ik het stokje over aan een nieuwe generatie met nieuwe denkbeelden. Het was een prachtige tijd. Ik zal de avonden achter de schermen in het geweldige Ketelhuis missen. De duopresentatie met Werner bij de opening. De nachtelijke statistieken, die we gebruikten voor extra acties de volgende dag. De teamgeest in het bestuur. Maar ik verlaat het festival met de gedachte dat er een professioneel team zit. Volgend jaar ben ik zeker terug, maar dan als bezoeker in de zaal.

Een woord van dank aan alle mensen die het festival mogelijk maken. Zoals de partners Hivos, Aidsfonds, ABN AMRO, BNNVARA en COC Amsterdam. Dit jaar ontvangen we ook steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21 en het Filmfonds. Ook de adverteerders en de leden zijn we zeer dankbaar. Last but not least: alle vrijwilligers, van kaartcontroleur, online team tot bestuurslid. Geweldig dat jullie weer zoveel tijd en energie in het festival steken. Bekijk het programma, kies films en geniet van het festival!

Huib Koeleman
Voorzitter Roze Filmdagen