WELKOM BIJ DE 22E ROZE FILMDAGEN

Het is weer gelukt! Voorwoord van voorzitter Huib Koeleman

Elk jaar is het weer spannend. Lukt het om alle puzzelstukjes op zijn plaats te krijgen? Films die schuiven, budgetten die niet rond lijken te komen en actuele thema’s waar geen films over lijken te zijn. En dan valt alles begin februari opeens op zijn plaats. Nieuwe partners doen mee, distributeurs passen hun release-schema zodanig aan dat wij de film als eerste mogen tonen en het team van vrijwilligers is groter dan ooit.

We hebben 44 speelfilms, 10 documentaires en 84 korte film uit 48 landen. En dan hebben we de films die voort gaan komen uit de 48 Hour Pink editie nog niet eens meegerekend. De LHBTI-letters komen allemaal aan bod, zelfs drie films over personen met een intersekse conditie. Het uitgebreidste en meest veelzijdige programma ooit! Met ruimte voor aanstormende filmmakers om hun talent te laten zien. We hebben zelfs twee late avondvoorstellingen, zodat we alles kunnen tonen.

In 1969 waren in Den Haag de eerste demonstraties om artikel 248bis uit het wetboek van strafrecht te krijgen. In datzelfde jaar waren de Stonewall-rellen in New York, het begin van de Pride beweging. 50 jaar later lijkt met de Nashville-verklaring de strijd voor diversiteit nog niet gestreden. Roze Filmdagen is voor mij een voorbeeld van de kracht van onze LHBTQ-gemeenschap. Door de inzet van veel vrijwilligers onder leiding van program director Werner Borkes en de samenwerking met vele partners die ons doel een warm hart toedragen zetten we al voor de 22e keer een festival neer door en voor de onze community en voor andere filmliefhebbers.

Daarom een woord van dank. Allereerst aan alle mensen die het festival mogelijk maken, zoals de grote sponsoren Hivos, Aidsfonds, PwC, ABN-AMRO en het AFK en het Filmfonds. Ook de jarenlange steun van de donateurs, adverteerders en de members maken het weer mogelijk dit festival te organiseren. We worden weer gastvrij ontvangen door Het Ketelhuis, een toplocatie. Last but not least: het team met vele vrijwilligers, van programmeurs tot bestuur en bouwers. Jullie zijn onmisbaar. Beste bezoekers, kies een paar leuke films uit en geniet van het festival!

Huib Koeleman
Voorzitter Roze Filmdagen