12 - 22 maart 2020
Het Ketelhuis
Westergasfabriek
Amsterdam


WELKOM BIJ DE ROZE FILMDAGEN

Voorwoord van Huib Koeleman, voorzitter

We zijn weer trots op het festival dat we jullie dit jaar kunnen bieden. The World Travel Blog noemt Roze Filmdagen een van de zes beste LHBTQ (lesbisch, homo, bi, transgender, queer) filmfestivals ter wereld, vergelijkbaar met NewFest in New York of BFI Flare in Londen.
Een festival ‘om voor om te reizen’. Daar zijn we trots op.

Ontstaan als activistisch kleinschalig festival, is Roze Filmdagen de afgelopen jaren uitgegroeid tot een professioneel internationaal filmfestival met een vaste schare bezoekers.

Een van onze doelstellingen is om filmmakers uit landen met weinig of geen LHBTQ-rechten een podium te bieden voor een geïnteresseerd publiek.

Het Amsterdamse publiek heeft in ieder geval een ruime interesse, dat merk je aan de publieksprijzen die we aan het einde van elk festival aanbieden.

Drie jaar terug won bijvoorbeeld APRICOT GROVES uit Armenië/Iran. Twee jaar terug de subtiele short SISAK uit India. En afgelopen jaar viel RAFIKI uit Kenia in de prijzen.

Dit jaar hebben we meer internationale films dan ooit. Niet alleen met films uit ons thema ‘Crossing Borders’, maar ook bij ‘Women in the Picture” en ‘Coming Out 3.0’. En jullie kunnen weer je voorkeur uitspreken. Want één ding blijft ongewijzigd: na de film kun je je stem uitbrengen.

Niet met een app, maar met de klassieke, onverwoestbare popcornbakjes met de score 1 tot en met 5. Het lijkt folklore, maar het werkt zeer snel. En je stem is belangrijk, want erkenning van het publiek is voor filmmakers belangrijk.

Ik wens jullie weer veel kijkplezier.

Huib Koeleman
Voorzitter Roze Filmdagen