10 - 20 maart 2022 — Het Ketelhuis/Westergasfabriek/Amsterdam & online

ON THE EVE OF OUR FUTURE

Werner Borkes, Festival Director

Inleiding programma’stencil’ Roze Filmdagen – 1e editie, 1996:

“…De Roze Filmdagen zijn een initiatief van medewerkers van Filmhuis Cavia en Filmtheater Rialto. Gedurende 4 dagen werden meer dan 30 homo/lesbische film en videoproducties vertoond die veelal nog niet in Nederland te zien zijn geweest. Ze vielen in het weekend van de Herdenking van Stonewall, een van de belangrijkste historische momenten in de geschiedenis van de homo/lesbische bevrijding. Op 29 juni 1969 (tevens sterfdag van Judy Garland) werd er voor de zoveelste keer door de politie een razzia uitgevoerd op de homokroeg ‘The Stonewall Inn’ in de Christopher Street in New York. Dit keer pikten de bezoekers en bezoeksters, veelal arme latino en zwarte homo’s en lesbo’s, de terreur van de politie niet meer. De drie dagen durende rellen die hierdoor ontstonden zijn een inspiratie voor de moderne homo/lesbische emancipatiebeweging gebleken.
De Roze Filmdagen besteden aandacht aan film en videoprodukties die vanwege hun lengte, formaat en experimenteel karakter veelal niet te zien. Het gaat hierbij merendeels om onafhankelijke filmmakers die low-budget en eigenzinnig (vaak) omstreden onderwerpen in een film of documentaire weten te vangen. In de keuze voor de programma’s hebben wij ons laten inspireren door de homo/lesbische strijd en haar verworvenheden maar ook door de feestelijkheden die overal in juni plaatsvinden…”


Er is door de jaren heen veel veranderd zoals de meebewegende en inclusievere benaming van de gemeenschap en de kwaliteit van de film, niet alleen technisch, ook inhoudelijk, maar in basis blijft het festival een noodzakelijk cultureel evenement dat de zichtbaarheid van LGBTQ+ community viert door talloze cinematografische verhalen te tonen die anders niet te zien zijn. Een verscheidenheid aan films waarin we ons zelf en onze community herkennen.

Bij de derde editie van het festival woonde ik net in Amsterdam. Ik ontdekte per toeval een vertoning in Cinema de Balie en was verkocht. Nadat ik me de volgende twee edities volledig deze heb ondergedompeld door elk mogelijke film die er te zien was te bezoeken heb ik daarna mezelf als vrijwilliger aangemeld omdat mij ter oren kwam dat er een jaar zou worden overgeslagen. Het idee dat ik niet meer mijn jaarlijkse dosis LGBTQ+ content zou kunnen verorberen werd resoluut omgezet om me (in eerste instantie) als vrijwilliger volledig in te zetten om Amsterdam het festival te geven dat het verdient. De aanmelding bij het toenmalige team resulteerde direct in nauwe betrokkenheid vanaf de zesde editie. Zowel bij de organisatie als de programmering en heb daardoor samen met meerdere enthousiastelingen de mogelijkheid gekregen om het festival uit te laten groeien tot eentje waar we na al die jaren in Amsterdam heel trots op mogen zijn.

We begonnen in 1996 en talloze memorabele films en festivalmomenten verder  is het goed om even stil te staan bij waar Roze Filmdagen vandaan komt en vooral dankbaar te zijn voor de pioniers van het eerste uur. Ik heb ze middels de oorspronkelijke inleidingstekst ‘ge-quote’ om aan te geven dat het festival vanuit hun visie zich heeft opgebouwd, nog steeds urgent is en de komende jaren op die basis verder kan.

Geniet deze jubileumeditie van alle prachtige inclusieve en diverse verhalen die het overvolle programma rijk is. Gezien de huidige positieve ontwikkelingen binnen het ‘queer’ filmmaken (voor en achter de schermen) voorzie ik mooie toekomst voor ‘ons’ festival.

Prettige voorstelling
Werner Borkes
Festival Director