Voorwoord Dolly Bellefleur

Wijze en warme woorden van onze beschermvrouwe

Iconen, musicals en de relatie tussen ouders en hun LHBT-kinderen zijn belangrijke thema's van deze editie van de Roze Filmdagen.

Reden om me eens af te vragen wie waren in mijn jeugd mijn iconen, welke musical draaide ik grijs en hoe was de relatie met mijn ouders? Omdat ik duidelijk anders was dan de rest ben ik als kind vreselijk gepest. Ik trok me het liefste terug in mijn slaapkamer. Hier draaide ik mijn favoriete plaatjes en hoorde bijvoorbeeld voor het eerst Willem Nijholt in de musical Foxtrot zingen:

Al die honderdduizend liedjes
Waar je mee wordt overspoeld
Songs en hits en melodietjes 
Die zijn nooit voor ons bedoeld
Elke schlager, ieder wijsje
Altijd jongen, altijd meisje
I love you en ik hou van jou 
Altijd man, altijd vrouw
Ieder vers en elke aria Romeo en Julia

In mijn slaapkamer, die was volgeplakt met foto's van mijn stijliconen Audrey Hepburn, Grace Kelly en Jackie Kennedy, maakte ik een vreugdedansje. Ik was niet de enige. Eindelijk iemand die verwoordde wat ik voelde.

In diezelfde tijd hield ik een spreekbeurt over mijn grote held Martin Luther King. Ik vond laatst nog in een oude schoolagenda een paar dichtregels die ik als puber aan hem heb gewijd:

Tell me what's the difference between black and white. Tell me why black people don't have any rights? If they changed their colour would that be enough? Would that change the hate against them into real love? I have a dream Martin Luther King used to say. A dream that will come true one day...

Over mijn eigen dromen gesproken. Tom of Finland was in mijn geboorteplaats Huizen nog niet ontdekt. Ik moest me behelpen met de Wehkampgids. Tot mijn prins op het witte paard verscheen. Rutger Hauer die als Floris van de beeldbuis spatte.
Ik was op slag verliefd.

Mijn coming-out verliep vlekkeloos. Het was totaal geen issue thuis. En toch voelde ik me vreselijk eenzaam. Er waren geen lotgenoten met wie ik echt over mijn gevoelens kon praten en er waren vooral ook geen rolmodellen aan wie ik me kon spiegelen. Ik was the only gay in the village. Stel dat de Roze Filmdagen toen al hadden bestaan. Wat zou er een wereld voor me zijn opengegaan.

Hooghakkend,

Dolly Bellefleur (Beschermvrouwe Roze Filmdagen)