ROZE FILMDAGEN AWARD NOMINEES 2023

Er zijn verschillende jury-prijzen, naast de publieksprijzen in verschillende categorieën.

NOMINEES BEST FEATURE FILM

NOMINEES BEST SHORT FILM

NOMINEES BEST DOCUMENTARY

HIVOS FREE TO BE ME AWARD

Dit jaar verbindt Hivos alweer voor de zesde keer haar naam aan deze award. Met de Free To Be Me Award wordt een film onderscheiden die sterk bijdraagt aan de acceptatie van de LGBTQ+ community in een land waar dat niet vanzelfsprekend is.

De prijs, bestaande uit een geldbedrag van €1.000, is naast een concrete ondersteuning een blijk van waardering voor de maker(s) en geeft die een extra podium. Dit jaar wordt de award uitgereikt aan het Ektara Collective uit India voor hun film A PLACE OF OUR OWN.

Audience Awards

De stem van het publiek is minstens zo belangrijk en daarom worden de Audience Awards ook dit jaar weer uitgereikt. Bij speelfilm en documentaires kan er na het kijken een waardering worden gegeven met 1 als laagste en 5 als hoogste score. Er kan gestemd worden met een stemkaartje dat door onze vrijwilligers wordt uitgereikt en in de zaal aanwezige stembakjes kan worden achtergelaten. Bij de korte films kies je voor de film uit het genoten programma die jouw stem het meest verdient.

Er zijn Audience Awards te winnen voor:

  • BEST SHORT
  • BEST DOCUMENTARY
  • BEST FEATURE
  • BEST DUTCH SHORT (nominatie Iris Prize)

Eén van de geselecteerde Nederlandse korte films maakt kans om genomineerd te worden voor de Iris Prize (Cardiff), waarvoor Roze Filmdagen een nominerend festival is. De winnaar maakt kans op £30.000 om een nieuwe film te maken.

In 2020 won de door ons genomineerde film Korte Kuitspier van Victoria Warmerdam deze prestigieuze prijs. Ook hebben twee Nederlandse producties (Niet op Meisjes en Breathe) in Cardiff de Youth Award gewonnen.

UITREIKING

De bekendmaking van de juryprijzen, de Audience Awards en de genomineerde voor de Iris Prize vindt plaats op zondag 2 april voorafgaand aan de Closing Night-film. De presentatie van het prijzenfestijn is in de vakkundige h­anden van Annefleur Schipper (programmamaker / De Lesbische Liga Podcast).