10 - 20 maart 2022 — Het Ketelhuis/Westergasfabriek/Amsterdam & online

KAPANA - winnaar HIVOS FREE TO BE ME AWARD

De allereerste queer film uit Namibië - een land waar relaties tussen mensen van gelijk geslacht nog steeds verboden zijn.
  • KAPANA - winnaar HIVOS FREE TO BE ME AWARD
  • 2022-03-12T19:30:00+01:00
  • 2022-03-12T21:00:00+01:00
  • De allereerste queer film uit Namibië - een land waar relaties tussen mensen van gelijk geslacht nog steeds verboden zijn.

Namibië 2020, 60 min, Philippe Talavera

Engels, Afrikaans en Oshiwambo gesproken, Engels ondertiteld
English, Afrikaans, Oshiwambo, with English subtitles


Dit is de eerste Namibische film die een queer liefdesverhaal vertelt. In een land waar relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht nog steeds strafbaar zijn, beginnen twee mannen een verhouding: George is een verzekeringsagent uit de middenklasse die redelijk open is over zijn homoseksualiteit, Simeon is een marktkoopman en zit diep in de kast. Beiden worden op hun eigen manier uitgedaagd om maatschappelijke verwachtingen en stigma’s te trotseren.


This is the first ever Namibian film telling a queer love story. In a country where sodomy is still a crime and same-sex relationships are stigmatized, two lives intersect: George, an out middle-class insurance broker living in central town, Windhoek, and Simeon, a closeted kapana seller who lives in Katutura, Windhoek’s township. Two secrets. One unlikely meeting in a bar.

hivos      rfd_hivos_freetobemeaward_2022.png

HIVOS FREE TO BE ME AWARD

Dit jaar verbindt Hivos alweer voor de 5e keer haar naam aan deze award. Met de HIVOS Free To Be Me Award wordt een film onderscheiden die sterk bijdraagt aan de acceptatie van de LGBTQ+ community in een land waar dat niet vanzelfsprekend is. De prijs, bestaande uit een geldbedrag van €1.000, is naast een concrete ondersteuning een blijk van waardering voor de maker en geeft die een extra podium. Dit jaar wordt de award uitgereikt aan Philippe Talavera voor zijn film Kapana.