ROZE FILMDAGEN FILMCOMPETITIE (fictie)

Maak kans op een investering van €15.000 voor jouw korte filmproject!

Roze Filmdagen geeft, naast internationale producties die het festival selecteert, jaarlijks extra aandacht aan nationaal vervaardigde producties. Als filmfestival vinden wij het belangrijk dat queer filmtalent van eigen bodem de mogelijkheid krijgt hun films aan het grote publiek te tonen. Om de productie van LGBTQ+ gerelateerde verhalen te stimuleren, organiseert het festival een wedstrijd gericht op queer filmmakers en stelt dit jaar €15.000 euro beschikbaar als investering voor een korte LGBTQ+ gerelateerde fictie film. Dit bedrag is bedoeld voor de realisatie van de film of als aanvulling op een begroting waarna de film in productie kan.

Om in aanmerking te komen voor dit realisatiebedrag moet het project aan een aantal voorwaarden voldoen:

• Het gaat om een korte fictie film van minimaal 5 minuten en maximaal 20 minuten.
• De film moet een LGBTQ+ relevantie hebben, LGBTQ+ thema’s behandelen en/of LGBTQ+ hoofdpersonen bevatten. We zijn op zoek naar makers die zelf ook tot de queer community behoren. We moedigen hierbij queer makers van kleur aan te reageren en zien daarnaast graag ook culturele diversiteit terug in de thema’s, de verhalen en in de cast en crew (voor en achter de camera).
• Het plan bevat bij voorkeur een uitgeschreven scenario maar op zijn minst een uitgebreid treatment waarin het te vertellen verhaal duidelijk beschreven staat.
• Er is een uitgewerkte regie- en stijlvisie.
• Er is een realistische (basis) begroting en financieringsplan.
• De film moet in 2025 in productie gaan en zal vervolgens de première beleven tijdens de 29ste editie van Roze Filmdagen (maart 2026).
• De plannen moeten uiterlijk 15 februari 2025 naar Roze Filmdagen gemaild worden: filmwedstrijd@rozefilmdagen.nl
• Het plan kan worden ingediend door een producent, regisseur en/of scenarist waarbij het liefst alle drie de functies zijn ingevuld. Daarbij kan één persoon ook meerdere functies hebben (de scenarist kan ook de regisseur zijn, de regisseur ook de producent etc.)

Een deskundige jury bestaande uit professionals binnen de filmwereld en LGBTQ+ gemeenschap zal de plannen beoordelen. Na beoordeling door de jury zullen de indieners van de drie beste plannen voor een gesprek worden uitgenodigd, waarna in overleg met de organisatie van Roze Filmdagen de winnaar zal worden gekozen.

De winnaar van het realisatiebedrag van €15.000 zal tijdens de 28ste editie van Roze Filmdagen, die van 19 t/m 30 maart 2025 in Het Ketelhuis Amsterdam plaatsvindt, bekend worden gemaakt.

Stuur je plan voor je LGBTQ+ gerelateerde korte fictie film in uiterlijk 15 februari 2025, 17.00u en maak kans op een investering van €15.000!

*Roze Filmdagen behoudt zich het recht voor om het te winnen bedrag niet uit te keren als de vakjury op basis van de ingediende plannen en gesprekken constateert dat zij onvoldoende vertrouwen heeft in de realisatie van de plannen.