Festival

Roze Filmdagen is het grootste, langst lopende, breedst geprogrammeerde en meest succesvolle LGBTQ+ filmfestival in Nederland. Roze Filmdagen heeft een breed aanbod aan arthouse films en documentaires met een LGTBQ+ context. Het festival wordt in 2023 voor de 26e keer georganiseerd.

Roze Filmdagen is, na Pride Amsterdam, het grootste LGBTQ+ gerelateerde evenement van Nederland. Het festival is dan wel jaren geleden ontstaan als zeer kleinschalig underground festival, de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een professioneel, beeldbepalend filmfestival met zowel een vaste schare alsook elke editie opnieuw een groeiend aantal nieuwe bezoekers uit binnen- en buitenland.

Queer cinema heeft zich de afgelopen jaren geweldig ontwikkeld en deze ontwikkeling zet zich gelukkig onverminderd voort. We zien steeds meer rijke, gelaagde personages en verhalen, (zowel genderfluïde en genrefluïde) maar nog immer blijft het aanbod dat in bioscoop of filmtheater te zien is achter bij het groot aantal kwalitatieve films dat geproduceerd wordt. De spaarzame films die inmiddels wel de reguliere programmering halen zijn zeker winst te noemen, maar helaas ligt de focus al snel op ‘geheide kassuccessen’, vrijwel altijd spelend in westerse landen. Of de films zijn onzichtbaar, omdat de distributeur ervoor kiest niet op het LGBTQ+ thema te promoten.

Hierin blijft een belangrijke maatschappelijke én artistieke taak voor ons verscholen: we vullen een lacune door veel films te programmeren die anders het witte doek in Nederland onterecht niet zouden halen. We vertonen artistiek hoogwaardige verhalen uit een veelheid aan landen en culturen waarmee de doelgroep zich kan identificeren, waarin de hele LGBTQ+ gemeenschap zichtbaar is, waarin rolmodellen te vinden zijn, waarin seksuele en genderdiversiteit gevierd worden, maar waarin ook ‘eigen’ problematieken aan de kaak worden gesteld.

Ook voor de komende editie is er wat dat betreft nog weinig veranderd in de oorspronkelijke doelstelling van het festival: films uit de hele wereld waarmee LGBTQ+’ers zich kunnen identificeren laten zien in een prettige omgeving waar men zich thuis en veilig voelt. Ook (arthouse) filmliefhebbers zijn in deze omgeving zeer welkom, om kennis te maken met het rijke aanbod aan (LGBTQ+) films dat er in de wereld wordt gemaakt, maar merendeels te weinig in Nederland wordt vertoond.