Hivos presenteert bijzondere documentaire Behind the Numbers

Vanavond (23 maart) gaat de documentaire ‘Behind the Numbers’ in première tijdens Roze Filmdagen. In de film volgen we een intersekse persoon uit Zimbabwe, een lesbisch koppel uit Bangkok en een trans persoon uit Nederland die allemaal om verschillende redenen tegen dezelfde barrières van de heteronormatieve samenleving aanlopen.

Een ogenschijnlijk open samenleving

Thailand staat bekend als een open samenleving. Maar acceptatie van gender en seksuele diversiteit is niet vanzelfsprekend. Ook Anticha en Build uit Bangkok hebben te maken met onderhuidse discriminatie. Het koppel wil graag kinderen maar het starten van een gezin is voor niet-heterokoppels in het land niet gemakkelijk. 

“Geweld is niet alleen fysiek,” legt Anticha uit. “Jonge LHBTIQ+ mensen hebben in hun familie te maken met verbaal geweld en economische afhankelijkheid.” 

Anticha en Build hopen anderen te inspireren om ook te durven dromen en mogelijkheden buiten de gebaande wegen te onderzoeken. Ze trouwden tijdens de Pride in Bangkok. En hoewel hun huwelijk niet dezelfde wettelijke status heeft als een hetero-huwelijk, merkten ze hoe belangrijk hun stap was voor de gemeenschap. “Ik had nooit gedacht dat ik dit in mijn leven zou meemaken,” zegt Build. “De foto’s van ons huwelijk lieten zien wat er wel mogelijk is.”  

Discriminatie op de werkvloer

Je zou overal jezelf moeten kunnen zijn, ook en juist op werk. Laura’s verhaal laat zien hoe ingrijpend de gevolgen van arbeidsdiscriminatie zijn. Laura is trans vrouw en daar kon haar werkgever niet mee omgaan. Inmiddels heeft ze haar plek gevonden en blikt ze met ons terug op een moeilijke periode. 

“Waar ik doorheen ben gegaan, dat gun ik niemand,” vertelt Laura. Toch is ze positief. “De mensen die dit proces voor mij hebben doorgemaakt, hebben problemen overwonnen waar wij als huidige generatie geen last meer van hebben. En zo evolueert dat. Het wordt hopelijk steeds makkelijker.” 

Intersekse zijn in Zimbabwe

Opgroeien als intersekse persoon in Zimbabwe was allesbehalve makkelijk voor Ronie. Haar hele leven heeft Ronie te maken gehad met discriminatie en uitsluiting: van school tot aan medische zorg. 

Vooral op haar schoolperiode kijkt Ronie met verdriet terug. Nergens was ze veilig. Nergens kon ze zichzelf zijn. “De reden dat ik zo vaak van school wisselde, is dat ik vluchtte iedere keer als ze ontdekten wie ik eigenlijk was.” En dat heeft veel gevolgen gehad: “Als je geen stabiliteit in je leven hebt, dan heb je geen vertrouwen in jezelf meer. Ik durfde niet eens meer mijn vinger op te steken in de klas.” 

Na vele omzwervingen, besloot Ronie de pijn om te zetten in actie. Nu zet ze zich in als activist voor de intersekse gemeenschap. “Dat heeft mijn leven veranderd. Ik heb nooit geweten dat ik zo sterk was.” 

Lokaal gemaakt

De drie verhalen laten zien hoe belangrijk het is om geaccepteerd te worden voor wie je bent. Extra noemenswaardig is dat Hivos heeft samenwerkt met filmmakers uit de lokale gemeenschap om de verhalen in beeld te brengen. Lokaal eigenaarschap, eerlijke kansen en economische ontwikkeling zijn belangrijke speerpunten in het werk van Hivos. De film is tot stand gekomen in samenwerking met Human Rights in the Picture. Eerder maakte Hivos met hen de indrukwekkende documentaires Out & About en m/f/x. Hivos gelooft in de kracht van film om diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken en acceptatie te bevorderen. 

Free to be Me

De documentaire is een initiatief vanuit het Free to be Me programma van Hivos. Daarmee werkt Hivos in 14 landen aan het verbeteren van de sociaaleconomische positie van LHBTIQ+ personen. Ze ondersteunen daarmee de gemeenschap om te pleiten voor eerlijke wet- en regelgeving en werken aan het beïnvloeden van de publieke opinie. Dat is belangrijk, want we zien dat discriminatie al vroeg ongelijkheid in de hand werkt. LHBTIQ+ personen verlaten vaker school, hebben meer moeite met een baan te vinden en kunnen vaak niet zichzelf zijn op werk. Daarom zet Hivos zich in voor het aanpakken van ongelijkheid en uitsluiting. Want inclusieve samenlevingen doen het beter, en dat vraagt om gelijke rechten en eerlijke kansen.

Behind the numbers draait 23 maart en 25 maart in Het Ketelhuis in Amsterdam. De film is deel van het shorts programma In This Life. Kaartjes voor het programma zijn hier te verkrijgen.