Wereldpremières bij Roze Filmdagen

Van Pakistan tot Brazilië en van Iran naar Nieuw-Zeeland: dit jaar kun je tijdens Roze Filmdagen genieten van 152 films uit meer dan 40 landen. Veel van deze films gaan in wereldpremière of hebben hun Nederlandse première tijdens het festival. Om in de stemming te komen lichten we in dit nieuwsbericht alvast een tipje van de sluier op over de bijzondere programmering.

Met zonder ballen


De film Met Zonder Ballen is een openhartig portret van een trans-zoon en zijn moeder over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Een ontroerende en hilarisch eerlijke film, gebaseerd op de gelijknamige succesvolle theatervoorstelling. Met ruimte voor alle misverstanden, zorgen en clichés, geeft deze film een liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie. Niet alleen herkenbaar voor trans-kinderen en hun ouders, maar verrijkend voor iedereen. De regisseur en hoofdrolspelers zullen bij de eerste vertoning aanwezig zijn.

MON CRS


Geïnspireerd door het liedje Mon CRS, dat de Belgische zangeres en actrice Annie Cordy in de jaren zeventig zong, creëerde fotograaf en filmmaker Marc Martin dit hedendaags sprookje waarin queer passie en identiteit centraal staan. Met Othmane en Mathis Chevalier in de hoofdrollen, vertelt Mon CRS ons het verhaal van een jonge politieagent wiens wereld op zijn kop wordt gezet wanneer hij valt voor een non-binaire artiest. De regisseur en de twee hoofdrolspelers zijn aanwezig bij de eerste vertoning van deze short film.

Black As U R


Black As U R is een caleidoscopische reis naar de breuklijnen van ras, gender, geschiedenis en seksualiteit in de Verenigde Staten, met de focus op de intersectionele levens van zwarte queer mensen die op zoek zijn naar waardigheid en gelijkheid. In de tijd van Black Lives Matter wil filmmaker Michael Rice uitdrukkelijk de stemmen van zwarte queer en trans-personen versterken.

Golden Delicious


Iedereen wil iets van de Aziatisch-Canadese scholier Jake. Zijn vader spoort hem tegen zijn zin in aan om bij het basketbalteam te gaan en zijn vriendin wil hun relatie naar een hoger niveau tillen. Wanneer er een knappe, homoseksuele basketbal-fan tegenover hem komt wonen, staat Jake's wereld op zijn kop. Golden Delicious is een moderne feelgood-variant op het coming out-drama, dat zich afspeelt in het digitale tijdperk. De regisseur en de hoofdrolspeler zijn allebei bij de eerste vertoning aanwezig.

Gateways Grind


Vriendschap, romantiek en een goede plek om te dansen - het historische en beruchte The Gateways Club was dat en zoveel meer voor Londense lesbiennes vanaf het moment dat het haar deuren opende in de jaren 1930. Deze charmante documentaire, heerlijk verteld door Sandi Toksvig, neemt ons mee op een reis door de schandalen en verhalen van degenen die de club bezochten en degenen die opgroeiden binnen de muren. Bij de eerste vertoning van Gateways Grind is de regisseur aanwezig.

De 26e editie van de Roze Filmdagen vindt plaats van woensdag 22 maart t/m zondag 2 april 2023 in Het Ketelhuis in Amsterdam. Het programma wordt vrijdag 3 maart bekendgemaakt. De kaartverkoop start 6 maart via rozefilmdagen.nl