Wereldpremière Uit 't leven bij Roze Filmdagen

Volgens cijfers van 113 Zelfmoord Preventie ligt het aantal zelfmoordpogingen bij homo’s, lesbiennes en transgender personen vier tot tien keer hoger dan in de algehele bevolking. Toch lijkt het praten hierover een taboe binnen de LHBTIQ+ -gemeenschap. Documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger willen dat doorbreken.Zij hebben twee jaar lang drie hoofdpersonen gevolgd die een inktzwarte periode met depressies en pogingen tot zelfdoding achter de rug hebben. Lukt het acrobaat Jean, model /transvrouw Solange en gemeenteraadslid Kris om hun leven weer op te pakken en een voorbeeld te zijn voor anderen? Het resultaat is een aangrijpende documentaire van tachtig minuten, die Dekkers en Burger willen vertonen op de vele LHBTIQ+ -filmfestivals op de wereld.


Werner Borkes, programmeur van de Roze Filmdagen, zegt: "Wij zijn er met het programmeren van deze bijzondere film trots op te kunnen bijdragen aan de doelstelling van de filmmakers om het gesprek over zelfdoding op gang te helpen."


COC Nederland is ook blij met de documentaire. Voorzitter Astrid Oosenbrug zal op de première aanwezig zijn. Zij hoopt dat Uit ’t leven als ‘breekijzer’ kan worden gebruikt om het onderwerp zelfdoding uit de taboesfeer te halen. Ook vertegenwoordigers van 113 Zelfmoord Preventie zijn op de première aanwezig.


Na de vertoning is er een nagesprek onder leiding van publiciste en schrijfster Linda Duits. Zij zal onder meer verder praten met de hoofdpersonen uit de documentaire. De première van Uit ’t leven is in zaal 1 van bioscoop Het Ketelhuis (Westergasterrein Amsterdam). Aanvang: 13 uur. Een tweede voorstelling is op zaterdag 1 april, 15.00 uur (ook zaal 1).