Filipijnse film ASOG wint Hivos Free to be Me Award

Tijdens Roze Filmdagen reikt Hivos Free to be Me Award uit. Dit jaar gaat de prijs naar de Filipijnse film ASOG, een film over vriendschap, transfobie en klimaatverandering.

In deze unieke mix van roadmovie, komedie met surrealistische elementen en documentaire, volgen we Jaya, een non-binair drag artiest en leraar. Door toeval samengekomen met een van Jaya’s studenten, gaat het duo op reis door een landschap dat zwaar geteisterd is door een tyfoon.

Extra bijzonder is dat met lokale bewoners is samengewerkt om de film tot stand te brengen. Alle acteurs zijn Filipino’s die zichzelf spelen en in 2013 zijn getroffen door super Tyfoon Yolanda: een van de zwaarste stormen ooit gemeten, die aan meer dan 5.000 mensen het leven heeft gekost.

ASOG, een film van Seán Devlin, werd mede-geproduceerd door Alan Cumming: “ASOG is de film die we nu nodig hebben. Er zit zoveel passie, urgentie, humor en liefde in.

Prijsuitreiking

Op vrijdagavond 22 maart is de prijsuitreiking tijdens de speciale Award Night in Het Ketelhuis in Amsterdam. Kaartjes zijn hier te koop.

Hivos en Roze Filmdagen

Hivos is al jaren partner van Roze Filmdagen en reikt jaarlijks de Hivos Free to be Me Award uit. Daarmee bekroont Hivos een film uit een land waar jezelf kunnen zijn niet vanzelfsprekend is. Juist op deze plekken is het extra moedig om een film te maken die seksuele en genderdiversiteit in beeld brengt.