Dit zijn de winnaars van de Roze Filmdagen Awards 2023

AMSTERDAM - De 26e editie van Roze Filmdagen is gisteravond afgesloten. Van woensdag 22 maart t/m zondag 2 april hebben filmliefhebbers uit heel Nederland kunnen genieten van maar liefst 152 films uit 40 landen. We kijken met veel trots en blijdschap terug op deze 26e editie waarbij we door de brede programmering van LGBTQ+ films, documentaires en shorts een nog groter en diverser publiek hebben kunnen bereiken.

Roze Filmdagen Awards 2023

Presentator van de awards-show, Annefleur Schipper (programmamaker / De Lesbische Liga Podcast), reikte gisteravond in Het Ketelhuis de Roze Filmdagen Awards uit. De awards gingen naar zeven filmmakers die in de prijzen vielen in de volgende secties: jury awards, audience awards en de nominatie Iris Prize. Een dag eerder op zaterdagavond werd in Het Ketelhuis al de Hivos Free to be me Award 2023 uitgereikt.

Jury Awards:

Jury Award Best Short Film

DUO EN SOUS-SOL

Vinciane Le Men

België


Uit het juryrapport:

“Om te laten zien wat een slim script, uitzonderlijk acteerwerk en slimme montage kunnen opleveren uit slechts één set en twee acteurs, is de jury verheugd dat de Roze Filmdagen korte filmprijs 2023 gaat naar deze bijzondere film.”

Special mention:

ADJUSTMENT

Mehrdad Hasani

Iran


Uit het juryrapport:


“De regisseur neemt ons mee naar een dorpje op het platteland waar, tegen alle waarschijnlijkheid in, de medemenselijkheid van leraren en leerlingen uiteindelijk overwint.”

Jury Award Best Documentary Film

JIMMY IN SAIGON

Peter McDowell

Verenigde Staten / Vietnam


Uit het juryrapport:


“Al meer dan een decennium is deze regisseur op een persoonlijke zoektocht om erachter te komen wat er 50 jaar geleden gebeurde, toen zijn broer in 1972 in Vietnam stierf en hij nodigt het publiek uit op een emotionele reis die volgt. Door het leven, de seksualiteit en de geheime manier van zijn dood van zijn broer te onderzoeken, leert de regisseur ook veel over zichzelf en het land Vietnam waar zijn broer zoveel van hield.”

Jury Award Best Feature Film

BALABAN

Aysulu Onaran

Kazachstan


Uit het juryrapport:


“Met achtervolgingsscènes, majestueuze en adembenemende landschappen, een diepe blik in een land waar velen van ons niet bekend mee zijn, en een liefdesverhaal dat hoop weet te brengen op donkere plaatsen is de jury verheugd de Feature Award 2023 toe te kennen aan Balaban.”


AUDIENCE AWARDS

Audience Award Best Short Film

TARNEIT

John Sheedy

Australië

Audience Award Best Documentary Film

LOTUS SPORTS CLUB

Vanna Hem / Tomasso Colognese

Cambodja / Nederland

Audience Award Best Feature Film

TROIS NUITS PAR SEMAINE

Florent Couëlou

Frankrijk


Nominee Iris Prize/ Best Dutch Short

REQUIRED READING

Iniyavan Elumalai

Nederland

Het Iris Prize LGBTQ+ Film Festival vindt jaarlijks plaats in Cardiff, Wales. Roze Filmdagen nomineert elk jaar een filmmaker uit Nederland, die - samen met 34 andere inzendingen - strijdt om de winst. Tijdens het festival wordt een award en een geldbedrag van 30,000 pond uitgereikt aan de beste korte film. Deze award geeft de winnende filmmaker de kans om een nieuwe korte film te maken.

Hivos Free to be Me Award 2023

A PLACE OF OUR OWN

Ektara collective

India


“Deze award is ook een ode aan de gratie en moed van de acteurs, die het - ondanks discriminatie en vijandigheid uit de samenleving - aandurfden om deze rollen te spelen. We hopen dat de film de stem van de trans-queergemeenschap zal helpen versterken en daarmee de samenleving een spiegel zal voorhouden.”

- Maheen Mirza van Ektara Collective